Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΘΗΚΗ ACTA

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» 16-02-2012

SΟΡΑ, ΡΙΡΑ, ΑCTA. Λέξεις που μέχρι πρότινος κανείς δεν γνώριζε τι ακριβώς σημαίνουν και τι κρύβεται πίσω από αυτές, το τελευταίο διάστημα πυροδοτούν αλυσιδωτές αντι¬δράσεις στο INTERNET (και όχι μόνο),το οποίο έχει μετατραπεί σε ψηφιακό πεδίο μάχης, Στα χαρακώματα εκατομμύρια χρήστες που δεν SΟΡΑίνουν και υπερασπίζονται την ελευθερία στο Διαδίκτυο. Οπλισμένοι με ποντίκια και πληκτρολόγια, αντιδρούν στα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και την καταπολέ¬μηση της πειρατείας και θέτουν σο βαρά ερωτήματα για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο, Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα δεδομένα αλλάζουν με την ταχύτητα ενός κελαηδίσματος στο TWITTER κι ενός POSTστο FACEBOOK. Κι ενώ τα νομοσχέδια SΟΡΑ (Stop On-line Piracy Act - Νόμος «Σταματήστε την πειρατεία στο INTERNET) και ΡΙΡΑ (Protect Intellectual Property Act - Νόμος για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας) έχουν μπει (για την ώρα) στο ράφι ύστερα από την πρωτοφανή ηλεκτρονική κινητοποίηση την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου - την ημέ¬ρα που «σκοτείνιασε» το INTERNET - τα «σκληρά» μέτρα της διεθνούς συνθήκης ΑCΤΑ (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Εμπορική Συμφωνία Εναντίον της Πλαστογρα¬φίας) αναγκάζουν τους χρήστες να αφήσουν τους υπολογιστές και να κατέβουν στους δρόμους. Την ίδια ώρα, μεγάλα sites διαμοιρασμού αρχείων και μηχανών αναζήτησης torrents κλείνουν το ένα μετά το ένα μπροστά στο ενδεχόμενο να καταλήξουν στη φυλακή οι διαχειριστές τους - συνέβη κι αυτό. Εύλογα τα ερωτήματα που προκύπτουν: Θα υποχρεωθούν οι πάροχοι υπηρεσιών INTERNET (ΙSΡ) να κατασκοπεύουν τις πληροφορίες που περνάμε μέσα από τα δίκτυα μας; Θα ελέγχονται στα αεροδρόμια οι φορητοί υπολογιστές για παράνομες ταινίες και τραγούδια; Αν ποστάρεις ένα video clip στο FACEBOOK, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος θα μπουκάρει στο σπίτι σου και θα σε συλλαμβάνει επιτόπου; Θα βρίσκονται και οι καλλιτέχνες υπόλογοι επειδή διακίνησαν με «παράνομο» τρόπο την ίδια τους τη δουλειά; Τελικά, μπορεί κάποιος να βάλει σύνορα εκεί που δεν πρέπει να υπάρχουν; Σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή ζοφερή πραγματικότητα; Η οθόνη του υπολογιστή θα δείξει.

Από τους υπολογιστές στους δρόμους
Μπροστά στο ενδεχόμενο της αστυνόμευσης του κυβερνοχώρου, όπως υποστηρί¬ζουν, οι χρήστες του Διαδικτύου δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Πάνω από 200 πόλεις, σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες, συμμετείχαν σε ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της διεθνούς συνθήκης ΑCΤΑ το περασμένο Σάββατο (11/2). Διαδηλώσεις πραγ¬ματοποιήθηκαν και στην Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καθώς η χώρα μας έχει υπογράψει τη συνθήκη στα τέλη Ιανουαρίου, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση και επικύρωση στο Ευρωκοινοβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο, Η εν λόγω συνθήκη, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα νομοσχέδια SΟΡΑ και ΡΙΡΑ, ήταν και ο λόγος που οι «χακτιβιστές» της οργάνωσης ANONYMOUS επιτέθηκαν πρόσφατα στον διαδικτυακό τόπο του ελληνικού Yπουργείου Δικαιοσύνης, απειλώντας στη συνέχεια για νέα ψηφιακά «χτυπήματα». Για ποιους λόγους έχει εξοργίσει εκατομμύρια χρήστες η ΑCΤΑ; Σύμφωνα με τους επικριτικές, η συνθήκη είναι προϊόν τετραετών διαπραγ¬ματεύσεων που κρατήθηκαν μυστικές, χωρίς δημόσιο διάλογο, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «εμπορικό» θέμα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Επίσης, η ΑCΤΑ «θολώνει» τα όρια ανάμεσα στα πειρατικά προϊόντα και στα προϊόντα «μαϊμού», επιβάλλει ποινικές κυρώσεις ακόμα και για παραβιάσεις για τις οποίες ισχύουν σήμερα αστικές κυρώσεις και θεωρεί υπεύθυνους τους παρόχους υπηρεσιών αν δεν εμποδίζουν τους πελάτες τους να «κατεβάζουν» ή να διακινούν πειρατικό υλικό. Από τη μεριά του το Κόμμα των Πειρατών Ελλάδας επισημαίνει ότι η ΑCΤΑ εγκυμονεί πιο σοβαρούς κινδύνους καθώς «παρακάμπτει τη Δημοκρατία». Στην άλλη πλευρά των χαρακωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εμπορίου παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα της ΑCΤΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η ΑCΤΑ «εξασφαλίζει ότι, όπου κι αν βρίσκεται κανείς, μπορεί να εξακο¬λουθήσει να μοιράζεται μη πειρατικό υλικό και πληροφορίες στο Διαδίκτυο», ότι «δεν περιορίζει την ελευθερία» και ότι δεν είναι ο «Μεγάλος Αδελφός». Πολλά έχουν να δουν τα μάτια μας μέχρι η ΑCΤΑ να τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και νά εγκριθεί από τα κράτη - μέλη. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι ημέρες της συνθήκης είναι μετρημένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος σοσια¬λιστής ευρωβουλευτής Κοντέρ Αρίφ, που είχε αναλάβει να παρακολουθεί τα πρακτικά της συνθήκης, παραιτήθηκε από τη θέση του στα τέλη Ιανουαρίου, «Δεν θα λάβω μέ¬ρος οε αυτήν την παρωδία» έγραψε στο προσωπικό του site.
Το Internet είναι για όλους
«Η ελευθερία δεν παραχωρείται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο». Αυτήν τη ρήση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έκανε tweet ο Τζίμι Γουέιλς, ιδρυτής τη Wikipedia, του έκτου δημοφιλέστερου site του κυβερνοχώρου, την ημέρα που το blackout στο Internet έγραψε Ιστορία. Για 48 ώρες, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, το Διαδίκτυο «σκοτείνιασε», με εκατομμύρια εξοργισμένους χρήστες, μπλόγκερ και επαγγελματίες να διαμαρτύρονται ενάντια στα νομοσχέδια SΟΡΑ και ΡΙΡΑ που προχωρούσαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ανάμεσα τους η αγγλική Wikipedia με απόφαση, μάλιστα, του ίδιου του Γουέιλς, αλλά και η Google που χαρακτηριστικά έγραψε «End piracy not liberty». Αυτή η άνευ προηγουμένου απεργία είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, τα οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπαν ότι όσοι έκριναν πως διανέμεται υλικό που τους ανήκει, θα μπορούσαν να κλείσουν την ιστοσελίδα που το διανέμει κατόπιν δικαστικής εντολής, μπλοκάροντάς τη μέσω του DNS,του συστήματος ονοματοδοσίας του Διαδικτύου. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση αυτών των νόμων στο Κογκρέσο χρειάζεται συναίνεση, η οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Φυσικά, υπέρ των νόμων εί¬χαν ταχθεί τα κινηματογραφικά στούντιο και σύσσωμη η μουσική βιομηχανία, που τα τελευταία χρόνια έχουν δει να μειώνονται δραματικά τα έσοδά τους από την on-line πειρατεία και συνεχίζουν ακάθεκτο το κυνήγι των μαγισσών, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει πουθενά. Αυτή η επιτυχημένη διαμαρτυρία ήταν μια μικρή νίκη, σε έναν ψηφιακό πόλεμο που μόλις έχει ξεκινήσει.

Το τέλος του παράνομου download
Μπορεί οι χρήστες και οι μπλόγκερ ανά τον κόσμο να μη SΟΡΑίνουν, τι γίνεται, όμως, μετά μεγάλα sites διαμοιρασμού αρχείων και torrents που επιτρέπουν την ανταλλαγή αρχείων μεταξύ χρηστών (peer – to peer); Την επόμενη ακριβώς ημέρα μετά το απί¬στευτο blackout στο Internet, το FΒΙ με εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης έθεσε τέλος στη λειτουργία του Megaupload, ενός από τα μεγαλύτερα sites διαμοιρασμού αρχείων, και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Τις τελευταίες εβδομάδες ο πανικός έχει επεκταθεί και σε άλλα sites που φιλοξενούν αρχεία (μουσικά mp3 ή ταινίες) ή απλώς κάνουν απευθείας streaming των ταινιών, Ήδη το FileSonic και το FileServe σταμά¬τησαν να παρέχουν υπηρεσίες, το upload σταμάτησε να δίνει πρόσβαση στους χρήστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ το MediaFire διαγράφει όλα τα αρχεία που φιλοξενεί, χωρίς καμία προειδοποίηση στους χρήστες, κι ας έχουν πληρώσει ετήσια συνδρομή άνω των 100 δολαρίων. Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε και τους χρή¬στες που επισκέφτηκαν πρόσφατα το ΒΤjunkle, ένα από τα μεγαλύτερα sites εύρεσης torrent αρχείων, το οποίο διέθετε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ενεργά torrents! Το ΒΤjunkle έκλεισε αφήνοντας στους φίλους του ένα απλό αποχαιρετιστήριο μήνυμα σε μπλε φόντο: «Αυτό είναι το τέλος της διαδρομής, φίλοι μου. Η απόφαση δεν είναι εύκολη, αλλά αποφασίσαμε εθελοντικά να κλείσουμε». Πόσο «εθελοντικά» δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Φυσικά, τα βλέμματα των κινηματογραφικών στούντιο και των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιρειών είναι στραμμένα... πού αλλού; Στο διάση¬μο Pirate Bay, τον «βασιλιά των torrents», που παραμένει ακόμη ζωντανός και δεν αποκλείεται να ξαναγίνει στόχος των αρχών πολύ σύντομα. Από την πλευρά τους οι χρήστες δεν είναι και τόσο ανήσυχοι, αφού, όπως υποστηρίζουν, sites με παρόμοιες υπηρεσίες μοιάζουν σαν τη Λερναία Ύδρα: κόβεις το ένα, πετάγονται χιλιάδες.

Links
Διαβάστε για την ΑCΤΑ στο Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement
http://issuu.com/techingr/docs/st12196.el11/1

ΠΗΓΗ
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 16.2.2012