Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η μητέρα όλων των κοινοβουλευτικών μαχών

Ευ αγωνίζεσθαι...
Διαβάζω σιωπηλός ήδη από προχθές την παραμονή της "μητέρας όλων των [κοινοβουλευτικών] μαχών" όσα ποικίλα γράφονται στoν Τύπο και στα social media.
Επιχειρήματα για το που βρίσκόμαστε & 'τι πρέπει να κάνουμε'.
Μέχρι τώρα, ο λαϊκισμός στα μάτια μου είχε πρόσημο, είχε ταυτότητα, είχε πολιτικό γένος. Χρωμάτιζε όλους αυτούς που, ήξερα πως, ήταν απέναντι μου. Φαιοκόκκινες συμμαχίες, πατριωτικά μέτωπα γραφικών ή ακραίων εθνικιστών, παραληρήματα από ιδεολογικά απομεινάρια άλλων εποχών, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στην ελληνική της εκδοχή και άλλα συναφή..
Εγώ, ως 'ευρωπαϊστής' ή τέλος πάντων οπαδός αστικών εκσυγχρονιστικών αντιλήψεων για την κοινωνία ή κάτι τέτοιο, ήμουν σίγουρος-ίσως όχι για το που ανήκω-αλλά πάντως για το με ποιούς δεν συντάσσομαι.
Σπάνια κατεβαίνω σε διαδηλώσεις, και πάντως δεν φαντασιώνομαι ιδεοληπτικά την 'κατάληψη των θερινών ανακτόρων', ούτε επιδιώκω να πάρω κάποια -πολιτική ή άλλη- ρεβάνς.
Ως συνειδητά μετριοπαθής πολίτης, πίστευα πάντα πως το πεζοδρόμιο δεν είναι η πρώτη αλλά η έσχατη προσφυγή.
Και μάλιστα, αγανακτούσα όχι λίγες φορές για την κατάχρηση αυτής της ακραίας έκφρασης διαμαρτυρίας από ολιγομελείς ομάδες με αδιευκρίνιστους στόχους ή -συνηθέστερα- με μαξιμαλιστικά αιτήματα: για δεκαετίες οι αθηναϊκοί δρόμοι έκλειναν σε συμπαράσταση διαμαρτυρίας για τη 'μαρτυρική Νικαράγουα', 'τους αδελφούς Σέρβους', την 'τρισκατάρατο ταυτότητα' και δεν ξέρω γω τι άλλο.
Για τους αγανακτισμένους [με εισαγωγικά ή χωρίς] του καλοκαιριού, είχα άποψη και την είχα διατυπώσει εδώ στο fb. Βαθμιαία, ο εκφυλισμός των αμεσο-δημοκρατικών διαδικασιων μου ήταν σαφής, όπως και ο αντίκτυπος μιας αύξουσας διαμαρτυρίας από ένα ετερόκλητο αλλά πάντως ευρύ κοινό απέναντι σε μια εξουσία βαθειά απονομιμοποιημένη με πολιτικούς όρους.
From people's discontent to political dissidence.
Ο καιρός πέρασε, ένα δραματικό φθινόπωρο ήρθε ακολουθουμενο από έναν ακόμα σκληρότερο χειμώνα. Ο εκλεγμένος με ισχυρή πλειοψηφία πρωθυπουργός, λυγίζοντας υπό το βάρος των πολιτικών εγκλημάτων που διέπραξε, σύρθηκε, κατόπιν πρωτοφανούς ξεφτίλας-ενός στίγματος που καταρράκωσε τα τελευταία υπολείμματα κύρους της χώρας, σε μια ταπεινωτική αντικατάσταση.
Τη θέση του έλαβε ένας -μη εκλεγμένος- επιφανής αλλά και οικείος στους δανειστές της χώρας τραπεζίτης, προκειμένου να εξομαλύνει τις δραματικές συνέπειες μιας διετούς ακυβερνησίας.
Στηρίχτηκε με κάθε τρόπο από τα -ελληνικά και διεθνή- media και ξεκίνησε με ψηλά -σχετικά- ποσοστά αποδοχής από το εκλογικό σώμα. Υποσχέθηκε να διεξάγει σύντομα εκλογές-αφού επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά στοιχειώδους ομαλότητας σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά.
Ως αποτελεσμα της χρόνιας αδράνειας και πασιφανούς αναξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού της χώρας αλλά και των δημοσκοπικών ενδείξεων με τις οποίες πολιτεύεται η κα Μέρκελ, άτυπη ηγεμών της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία επισήμως μετέχουμε θεσμικά από 30ετίας και βάλε, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να γονατίσει πειθήνια τελετουργικά στο δημόσιο ικρίωμα.
Σε μια διαδικασία-παρωδία 'διαπραγμάτευσης' η κυβερνώσα Τρόϊκα ακυρώνοντας κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, απαίτησε την απόλυτη αποδοχή εκ μέρους μας του μαρτυρικού -αργού θανάτου που μας επιφυλάσσει.
Παρα τη δημόσια αναγνωριση πως το Μνημόνιο Ι, που είχαν εισηγηθεί, κατα ομολογία τους απέτυχε, οι εντεταλμένοι Ύπατοι επανήλθαν δριμύτεροι. Με όρους αποτελεσματικότητας και μόνο, δεν το βλέπω και πολύ λογικό.
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για πολιτικές που στραγγάλισαν τη χώρα χωρίς αποτέλεσμα, οι μαθητευόμενοι μάγοι αποφάνθηκαν πως ο ασθενής οφείλει να υποστεί δραστικότερη θεραπεία-μέχρι να καταλήξει.
Με ιταμές αποικιοκρατικές πρακτικές, ούτε καν πρώιμου 20ου-αλλά 19ου αιώνα, οι 'Βαλκάνιοι κούληδες' καταδικαστήκαμε να ομολογήσουμε την ενοχή μας, να εκχωρήσουμε ότι -τυχόν- έχει απομείνει από δημόσιο αλλα και ιδιωτικό πλούτο στη Χώρα και στη συνέχεια να υπογράψουμε, με διατάξεις Αγγλικού Δικαίου, τις συνέπειες των εγκλημάτων μας.
Σε ένα 'κοινωνικό πείραμα' (social engineering > όμοιο του οποίου σε κλίμακα και επιπτώσεις) δεν έχει λάβει χώρα ούτε στην Υποσαχάρια Αφρική, οι ηγετικές μορφές της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποφάσισαν πως μετά από όσα έχουν διαδραματιστεί στην αφερέγγυα Ελλάδα-μόνος στόχος μπορεί να είναι η εξασφάλιση όσου μεγαλύτερου τμήματος των δανεικών-με οποιοδήποτε τίμημα.
Χρεώνοντας την πρόδηλη αναξιοπιστία και την ανεπάρκεια των ελληνικών πολιτικών ελίτ στο κοινωνικό σώμα της χώρας.
Αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους της ως σκουλήκια, κυριολεκτικά ως Untermenschen.
Ως επαγγελματίες φοροφυγάδες-στο σύνολο τους, ως ανάξιους πολίτες, ως αριθμούς που πρέπει να αποδόσουν με της μάνας τους το γάλα, "όσα εφαγαν". Δεν ανήκω σε αυτούς που ισχυρίζονται πως 'η χωρα δεν χρωστάει'-αλλά για να δώσει πρέπει να έχει. Και πάντως, ο κοινωνικός στραγγαλισμός με τους όρους που μας ζητήθηκε (και ψηφίστηκε) δεν συνιστά επιλογή. Συνιστά βέβαιο εξανδραποδισμό.

Ενάντια σε κάθε λογική κοινοτικού κεκτημένου, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, εθνικής νομοθεσίας, συνταγματικής κατοχύρωσης κοινωνικών δικαιωμάτων, σεβασμού της έννοιας της κοινωνικής συνοχής, επέλεξαν ως τραγική συνέχεια ενός ανερμάτιστου πρώτου Προγράμματος Στήριξης (το οποίο εμείς ζητήσαμε δια του τοτε πρωθυπουργού..), να προωθήσουν ένα Σχέδιο -σταδιακής- ιδιοποίησης κάθε παραγωγικού πόρου που τυχόν διαθέτει η χωρα αυτή.
Στάχτη και Μπούρμπερη..
Λογιστικά κατανοητό, παρόλα ταύτα, από την πλευρά τους.

[Δεν μπορεί να μέμφεσαι τους ανθρώπους που αποσκοπούν στην, κατα τη γνωμη τους, μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Απλώς, δεν είσαι υποχρεωμένος να συναινείς εκουσίως στη θανάτωση σου].

Το Σχέδιο το οποίο εκπόνησαν και επιβάλλουν ξεκάθαρα, στοχεύει στην αναχρηματοδότηση ενός μη-βιώσιμου χρέους και ασφαλώς καμία σχέση δεν έχει με το αν θα επιβιώσει ο φορέας που αποστραγγίζεται μέχρι τελευταίας ρανίδας. Λεφτά θέλουν-και πόρους> όσα και όπως δύνανται.

Ξεκίνησε λοιπόν η προετοιμασία και ο συντονισμός της υποδοχής του (νέου) Σχεδίου Σωτηρίας.

Εδω και κάποιες εβδομάδες, για μια ακόμη φορά, γίναμε δέκτες μιας εκστρατείας παρα-πληροφόρησης για τις συνέπειες της δυνητικής μη-ψήφισης του νέου Μνημονίου.

Θα πέσουν πάνω μας οι επτα πληγές του Φαραώ, τα θηρία της Αποκαλύψεως, οι ακρίδες της Οικουμένης, 'θα χρεωκοπήσουμε ατάκτως' και "θα πεινάσουν και τα παιδάκια μας" [που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Βέγγος].

Μισό λεπτό: συμβαίνει κάτι πολυ διαφορετικό τώρα; Ή μήπως με την ψηφιση "με το πιστόλι στον κρόταφο" και το 'παλούκι στον κ#..' εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις στοιχειώδους, υποτυπώδους επιβίωσης μιας _αποσυντεθειμένης_ χώρας..;

Μας λένε, από τα πλέον επίσημα χείλη, με μια ρητορική που θυμίζει τις πιο μαύρες μέρες του Αυριανισμου, πως "δεν θα μπορούμε να πάρουμε φάρμακα, δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε πετρέλαιο" και πλείστα άλλα.

Το Πρώτο σχόλιο είναι πως πρόκειται για ψεύδη, θλιβερή προπαγάνδα ενός αντεστραμμένου λαϊκισμού, στόχος του οποίου είναι η εξουδετερωση κάθε ατομικής ή συλλογικής αντίδρασης δια των δίδυμων θεοτήτων: του Δείμου και του Φόβου.

Γιαυτό και αποφευγουν ΟΛΟΙ οι Ηρακλείς του (νέου) Μνημονίου κάθε ανοιχτη δημοσια κουβεντα. Κάθε συζήτηση επί της ουσίας και επί των 'επιλογών'.

Γιαυτό και το ασφυκτικό περιθωριο '''''χρόνου αποδοχής'''' από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Γιαυτό και το κράξιμο στα διεθνή media. Η Ελλάδα που ΑΝ δεν σκύψει στα τέσσερα, θα σβήσει από το χάρτη. Θα αποβληθεί πάραυτα από τη ζώνη του ευρώ. Θα αποπεμφθεί από τις διεθνείς συναντήσεις. Θα επιστρέψει στο χάος και στον εμφύλιο πόλεμο. ΜΟΝΟ αν αποδεχτεί ΑΥΤΟ το Σχέδιο, θα σωθεί.
Σενάρια και σπέκουλες που επενδύονται με το βάρος του άφατου τρόμου.
Για λόγους που έχουν πλήρως τεκμηριωθεί σε σχέση με τα παραπάνω από αρκετούς ειδικούς/οικονομολόγους κα., αυτά που ΘΑ συνέβαιναν, δεν είναι χειρότερα απ' όσα ΘΑ συμβούν.
[και ο καθένας σε βάθος χρόνου ελέγχεται για το βαρος των λόγων του].
Το Δεύτερο σχόλιο είναι, ΓΙΑΤΙ ,ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ;;
Με την επιστροφή σε εισοδήματα (;) και βιοτικό επίπεδο εποχών .. ειλικρινά δεν μπορώ να προσδιορίσω πόσο πίσω, πόσοι και ποιοί μπορούν οΧΙ να περάσουν υποφερτά-απλώς να επιζήσουν..(;)
Ο βίος έχει πια καταστεί 'αβίωτος'.
Η πραγματικότητα φορτίο ασήκωτο.
Ο ζόφος έχει θρονιαστεί ανεπίστρεπτα πάνω από τη Χώρα.
Και αυτό ακριβώς βγήκαν τα Πλήθη χθες να φωνάξουν όχι στο Σύνταγμα, όπως νομίζουν οι πολλοί-αλλά στους αθηναϊκούς δρόμους.
Εκεί δλδ που σκοπίμως (ΙΜΗΟ) εγκλωβίστηκαν και σβήστηκαν από τα τηλεοπτικα πλάνα-γιατι δεν χωρούσαν δίπλα στους κάφρους που τα σπάγανε.
Εξαφανιστηκαν: ο αριθμός, η συνθεση τους, τα βλέμματα τους δεν παρουσιάστηκε στην τηλεοπτική πραγματικότητα.
Ο φακός ειχε να καλύψει τα επεισόδια, τις ζημιές, τη διατάραξη της Τάξης από τις θλιβερές, καταδικαστέες εξαιρέσεις-όχι τον κανόνα.

Πρόσφατα, άκουγα μια συνέντευξη ενός συμπαθούς σε μένα γνωστού οικονομολόγου, που ορθά υποστηριζε ότι "οι Ελληνες, όπως όλοι οι Λαοί έχουν ίσως τους Ηγέτες που τους αξίζουν. Σίγουρα όμως δεν έχουν τους δημοσιογράφους που τους πρέπει".

Η κάλυψη της οριακής αυτής κατάστασης δεν αποτελεί εξαίρεση: 'ανεύθυνοι και αστείοι' όσοι τυχόν δεν συμμερίζονται τα σενάρια της κατάρρευσης που θα προέκυπτε αν δεν 'εξασφαλιζόταν η σωτηρία της χώρας'. Γραφικοί, οπορτουνιστές και ασόβαροι όσοι τόλμησαν να διατυπώσουν διαφορετική από την κυρίαρχη άποψη, από αυτη που πρεσβευει το κυριαρχο πολιτικο-δημοσιογραφικό μπλοκ που θα μπορούσε να αποκληθεί Κόμμα του Μνημονίου.

Λοιδωρίες, χλευασμοί και λεκτικές ροχάλες για τους 'μικρόνοες' που αντέδρασαν σε ένα Σχέδιο που ΟΛΟΙ αποδέχονται πως δεν είναι βιώσιμο-στο βωμό μιας ακόμη 'δόσης'.

Οπαδοί της 'Ελλάδας της Δραχμής' κατά τον ρέκτη Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης, όλοι όσοι διανοούνται να συζητούν ΚΑΝ άλλη εκδοχή από αυτή που με ισχυρή πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες.
Όχι κύριε! Δεν είμαι θιασώτης της επιστροφής στη δραχμή-αλλά αντιλαμβάνομαι μαζί με πολλούς άλλους συμπολίτες μου πως αυτό που ψηφίστηκε χθες δεν ήταν "μια ακόμη σκληρή επιλογή".
Η υποχωρητικότητα και η συναίνεση αποτελούν αρετές, ο ενδοτισμός χωρίς όρια ΔΕΝ είναι λύση.
Με 18% συρρίκνωση του ΑΕΠ σε λιγότερο από 18 μήνες, με επίσημη ανεργία που καταγράφει απάνω από 4.000 ανέργους για κάθε μέρα του περασμένου Νοέμβρη, με φόρους επί φόρων "επί δικαίων (αλλά όχι) ΚΑΙ αδίκων", με ένα κράτος που καταρρέει-όταν ακριβώς υιοθετησε τις 'πολιτικές' σας το 'Σχέδιο' αυτό ήταν οριστικοποίηση ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Και ασφαλώς δεν πρόκειται για διαμάχη ανάμεσα σε 'μεταρρυθμίσεις' και σε 'αδράνειες'.
Αλλά στην εκούσια, βασανιστική αυτοχειρία με πρόσχημα/επιχείρημα πως "αλλη λύση δεν υπάρχει".
Δεν είμαι υποστηρικτής 'ηρωικών λύσεων', ούτε δραματικών εξόδων-αλλά καταλαβαίνω [μαζί με πολλούς άλλους συμπολίτες μου], πως ΑΥΤΟ το Σχέδιο δεν μπορούσε/δεν έπρεπε να περάσει. Όπως ορθά παρατηρούσε προχθές ο Βαρουφάκης,
"Το ερώτημα δεν είναι αν θα συμφωνηθεί η νέα δανειακή σύμβαση Ελλάδας-τρόικας. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν (κι όχι εάν) δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί η αποτυχία της."
Γιαυτό κατέβηκα και εγώ στο δρόμο.
Για να διαδηλώσω, όχι ασφαλώς σπάζοντας και ρημάζοντας, αλλά για να καταγραφεί η παρουσία μου, να ακουστεί ο ψίθυρος της φωνής μου. Για να δω τον εαυτό μου-μιας και την ψήφο μου δεν μου επιτρέπουν να την ασκήσω.
Στο δρόμο χθες βράδυ δεν ήμασταν αλήτες, βάνδαλοι, μπαχαλάκηδες, πυρομανείς και χουλιγκάνοι των γηπέδων - ήμασταν πάνω από 200.000 άνθρωποι.
Πλήθος μεγάλο και σχετικά αυτόβουλο.
Στις 18.00 που ξεκίνησα να κατεβαίνω από τη βόρεια είσοδο της πόλης προς την καρδιά της, είχα δίπλα μου κόσμο πολύ. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά.
Για τις επόμενες ώρες -πριν ξεκινήσει η διαδικασία -συνειδητής- διάλυσης της μεγάλης μάζας των διαδηλωτών έβλεπα γύρω μου όλες τις ηλικίες. Γιαγιάδες, παπούδες, μεροκαματιαρηδες του μόχθου, καλοντυμένες κυρίες και μεσόκοπους άνδρες, που -εμφανώς- δεν είχαν εμπειρία διαδηλώσεων. ΔΕΝ ήσαν οι συνήθεις οργανωμένοι.

Οι μάσκες και τα μαλοξ στο πρόσωπο, ενδείξεις 'εμπειρίας' για τους προσερχόμενους μεχρι τις 8.30-9.00 ήταν σχετικά λίγα.

Ο κόσμος δεν μιλούσε πολύ. Που και που μόνο απευθυνόταν κάποιος στα παρατεταγμένα ΜΑΤ για να τους ρωτήσει 'αν έχουν οικογένειες που υποφέρουν και πως νιώθουν απέναντι στην κοινωνία'.

Τα πρώτα συνθηματα 'μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι', τα οποία, ωστόσο, ΔΕΝ υιοθετηθηκαν από το πλήθος, ΔΕΝ δονούσαν την ατμόσφαιρα, ξεκίνησαν ως αντιδράσεις στην απρόκλητη ρίψη χημικών μπροστά στη Βουλή. Στο μπλοκ με Γλέζο, Μίκη και λοιπά παπούδια.

ΔΕΝ καλοβλέπω τις πολιτικές πρωτοβουλίες των 'θαλερών εφήβων', ούτε τα όσα σκαρώνουνε κατα καιρούς-αλλά το να ξεκινάς να ρίχνεις οβίδες κρότου-λάμψης στους πρώτους συγκεντρωμένους έξω από το Κοινοβούλιο από νωρίς, ΔΕΝ ήταν τυχαίο. Και ασφαλώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί 'ελλειψη σχεδιασμού της αστυνομίας', όπως τα Δελτία πεισματικά προεβαλαν.

Περπατήσαμε πολύ.

Και αλλάξαμε πολλά σημεία. Κοντοσταθήκαμε, αφουγκραστηκαμε τον κόσμο, μυρισαμε την ατμόσφαιρα. Οργή, πίκρα, θυμός, θλίψη, απογοήτευση, άδεια βλέμματα, αγανάκτηση.

Ανεργοι. Ανεργοι πολλοί και ακόμη περισσότεροι που περιμένουν να χάσουν όσα έχουν. Άνθρωποι με αγωνία στα μάτια & ρυτίδες στο πρόσωπο.
Μετά ξεκίνησαν οι βανδαλισμοί, ο πετροπόλεμος και η ρίψη χημικών [αυτη που θα αποφευγονταν σύμφωνα με ανακοινωσεις της Αστυνομίας], κλιμακώθηκαν.
Οι μεσαίες και οι μεγάλες ηλικίες-όσο και αν το ήθελαν, και το ηθελαν πολύ (!), (εξ)αναγκάστηκαν κουνώντας τα κεφάλια να φύγουν. Τα θρασίμια, οι κοινωνικά κατακάθια και η οργανωμένη τσογλαναρία είχαν κανει καλα τη δουλεια τους. Και η Αστυνομία με τους ασφαλίτες-πόσοι να ήταν άραγε μέσα στο πλήθος (;), επίσης.
"Κάηκε, [λέει], η πόλη". Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ 'αιφνιδιασμένος' μας μιλαει στα καναλια για 'οργανωμένο σχέδιο'. 'Ελα, ρε..!
Χιλιαδες ένστολοι (δεν τους αποκαλώ 'μπάτσους', όπως πια είναι η πρωτη λέξη που μου ανεβαινει στο στόμα..) παραταγμένοι στις εξόδους της πόλης. 500-1000 κάφροι να πρωταγωνιστούν στις καταστροφές ανεμπόδοστοι και διάφοροι απο πίσω να πλιατσικολογούν. "Οι χρήσιμοι ηλίθιοι" για να 'χουμε να λέμε.
Επιχειρησιακά, αυτο το τοπίο της φωτιάς που συνέβη, και το λέω μετα λόγου γνώσης περπατωντας μέσα σε 'μέτωπα της σύγκρουσης' ήταν αναμενόμενο, αν όχι προδιαγεγραμμένο από τις τακτικές της Αστυνομίας. Ανοιγαν σαν βενταλια, προσπαθουσαν να διασπασουν το πλήθος και να το κατακερματίσουν. Γιατί άραγε..; ;). Ηθελε κανεις τα επεισόδια ή απλώς οι Αρχές δεν ήταν επαρκως ενημερωμένες..;; 8)

Και βλέπω απόψε τα καθήκια των 20.00 να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα καμμένα κτιρια, και τις 'ανυπολόγιστες καταστροφές'. Εικόνες και πλάνα. Για την ταμπακέρα όμως, κουβέντα..

Διεκδικώ αταλάντευτα την επιβολή ενός Κράτους Δικαίου-η χύδην Εξουσία στην Επικράτεια δεν αποτελει σχήμα Κρατους και δεν διέπεται από το Δίκαιο.

Αν όλο αυτό δεν είναι προβοκάτσια στη διαχείριση του, απορώ ειλικρινά για το τι μπορεί να είναι..

Υποκριτές & φαρισαίοι της συμφοράς που 'καταπίνουν την κάμηλο & δυιλίζουν τον κωνωπα'. Μίσθαρνα όργανα ή εμμονικοί οσφυοκάμπτες, που προσπαθούν να καθοδηγήσουν το φρόνημα των ανθρώπων που κατοικούν στη ρημαγμένη χώρα.

Αποπροσανατολίζουν τους πολίτες (που τους θέλουν παθητικούς θεατές) και διαμορφώνουν δομές αφήγησης για το τι αξιζει να συζητηθει στη συγκυρία.

Οτιδηποτε έξω από την agenda τους, απλώς δεν υπάρχει.

Πολιτικά κόμματα> αυτιστικά σπαράγματα μιας άλλης εποχής που παλευουν με καθε μεσο για την επιβιωση τους.

Τους δείχνεις το δάσος του ολέθρου που επελαύνει και αυτοί θωρούν τα καμένα κτίρια και τα μπετά..

Ένα κεράκι για το Αττικόν και ένα ρεσώ για το παραπέρα κτίριο.
Δεν είμαι αναίσθητος, ούτε αδιάφορος. Συνηγορώ στο να χώσουν στο πιο βαθύ μπουντρούμι, όσους τσιμπήσουν να πυρπολούν & να λεηλατούν.
Καταλαβαινω, ωστόσο, πως αυτό είναι επιφαινόμενο - ΔΕΝ είναι το πρόβλημα.

Μνημόσυνα για τους νεκρούς-όταν δεν υπάρχει μνεία στους ζωντανούς > που πεθαίνουν.

Για το 1.000.000+ ανέργους που σε χρόνο dt θα γίνουν 1.500.000, δεν διάβασα αυτες τις ημέρες πολλά εδώ μέσα. Για την κοινωνία που βογκάει-στο περιθώριο.

Εκεί που χρειάζεται να αφουγκραστείς για να την ακούσεις.

Για τα μαγαζιά που κλείνουν. Αλήθεια, γιατι σε καθεστώς ελευθερης αγοράς , είπαμε, μπαίνει πλαφόν στο μισθολόγιο των ιδιωτικών υπαλλήλων..;

Για την εθνική κυριαρχία που κατάντησε πατσαβούρα.

Για το ρόγχο που ακούς στις γειτονιές να δυναμώνει.

Για την ανασφάλεια που έχει καταστεί το κυρίαρχο νόμισμα συναλλαγής.

Για τη ρευστότητα που περιβάλλει τα πάντα και ροκανίζει τις ζωές χωρίς αύριο. .

Για την κατάρρευση με γδούπο κάθε εμπιστοσύνης σε ανθρώπους-σε θεσμούς-και σε ιδέες.

Για τους αστέγους που πολλαπλασιάζονται, για το τσουνάμι που σαρώνει τα πάντα. Για όλα τούτα δεν ακούω κουβέντα Το Μέλλον είναι ήδη εδώ και κάποιοι ξέγνοιαστα και με την αλαζονεία 1000 πιθήκων μας δίνουν μαθήματα αστικού καθωσπρεπισμού και 'ορθολογικού πολιτικού πράττειν'.

(from Angelos Vlachos, 14.2.2012)